My BeLog

Mama Sayang anak anak mama
HELMI <3 UDDYN <3 SAFIYYAH

~~

BeLog Setia BerCeriTa

Sabtu, 3 November 2012

Resepi Crepe Duiyan;)

Jumahat Mlm Sabtu..ape mau buat yer... Ape lagikk aku lentoq ja la a.k.a melingkau kat dpn Tv... tetibe aku rs skt sngt kapla tp skt kapla ni dah sminggu, tp aku tak gi jumpe doktr pun sbb aku ase masih bole b.jalan dan bole beckp dan bole menari nari... tp klu aku ase jalan cam pijak tilam then aku nak marah2 jer.. ye ye itu yeee. musti kna jumpe dktr... uihhh lame nye aku bebelan... balik cter kite hat jumahat mlm sabtu... sedang2 aku rilek sambil urut pale, kaki ku truih gi dapur (bkn nak m.cekik lerr, eeee korang nieeyyy) hehhehe tetibe aku tingat nak wat crepe durian...heheh dlm dok sakit2 tu bole pulak ek aku nk wat crepe durian..
 mase aku blk keje ptg (jumaat 2/11) tu aku singgah sahur kat carrefour ampang... cadang nk msak crepe la tu sbb kna beli durian... rega murah la gak 3 pek rm10.... tp bile dh smpai jejak umah jerkk... kemalasann melando laaa... aduhaiiii.... 
mase aku kat dapur nk wat crepe..aku buka peti ais nak amik durian utk nk buang biji die... tetibe aku tgk pek durian tu tecengang muke foyo aku ni...korang tau tak bape hb expired..ghupe ghupenye expired die 3 nov.... hadoiiii makne nye aku mmg kna wat crepe mlm tu gak ...yer la drpd m.bazir... seb baek aku punye kaki ni mau b.gerak ke dapur padehal ati aku nak jd permaisuri dok telentang kt dpn tv jerk...
buat punye buat ini hasilnyee... :




RESEPI CREPE DURIAN YELLOW EGG

100 GRAM TEPUNG GANDUM (DI AYAK DULU)
2 SUDU BESAR TEPUNG UBI (DI AYAK DULU)
2 PENUTUP BESAR ESEN VANILA
2 BJ TELOR (BASUH DULU TAW) - TELOR YG DIKACAU M.GUNAKAN GARPU DULU JUZ KACAU2 GITEWW JE TAU, BKN PUKOL SMPAI KEMBANG~~~~

PEWARNA YELLOW EGG
3 SUDU BESAR BUTTER (CAIRKAN)
320ML AIR PUTIH BIASE
80ML SUSU CAIR
4 SUDU BESAR GULA HALUS

CARE M.BUATNYE 

DLM BEKAS, CAMPURKAN TEPUNG GANDUM DGN TEPUNG UBI, MASUKKAN SEKALI GULA HALUS, KEMUDIAN TUANG SUSU CAIR KEATAS NYE, KACAU SEBATI DGN M.GUNAKAN WHISKER..
SELEPAS ITU MASUKKAN TELOR YG AKU CITER TD TU...(RUJUK DI ATAS)
SETERUSNYE MASUKKAN ESEN VANILA .... KACAU LAGI...
MASUKKAN PULA AIR YG DISUKAT 320ML..KACAU LAGI...
PASTU, MASUKKAN BUTTER CAIR...KACAU...
MASUKKAN PEWARNA ...SUKATI KORANG NAK MASUK KALER APE..
ADUNAN DAH SEBATI .... LAST STEP SILA TAPIS ADUNAN TERSEBUT...

CARE MASAK CREPE NYE

MEMULA, SEDIAKAN KUALI KECIK ANTI LEKAT... PANASKAN DGN GUNA API SLOW...
KEMUDIAN, AMIK SESENDUK KECIK ADUNAN, TUANG DGN LEMAH LEMBUT, BENTUKKAN ADUNAN DGN M.GUNAKAN BONTOT SENDUK...
MASAK SMPAI BHG BWH ADUNAN TU MCM NAK KERING... ADUNAN NI JANGAN DITERBALIKKAN MASE PROSES MEMASAK...
BILA DAH MASAK, LEKANGKAN KELILING CREPE DGN GUNA SUDU JER...PAHTU PINDAHKAN KE ATAS BEKAS DGN CARA TERBALIKKAN....

BAHAN INTI

150ML WHIPPING CREAM (PALING BESH) - PUTAR KRIM NI SAMPAI JADI GEBU (PUTAR LAMA PUN TAK APA)

CARE GULUNG CREPE ;))))

MEMULA, LETAK SESUDU KECIL KRIM, PAHTU ISI DURIAN
LAPISKAN SEMULA DGN KRIM...
PASTU TARIK KULIT KIRI DAN KANAN DGN B.HATI2....
PASTU TARIK KULIT CREPE BHG ATAS KE BWH..BHG BWH KE ATAS...
KEMUDIAN TERBALIKKAN.... INI HASIL NYE LAGIII CREPE KALER HIJOOO
















Jumaat, 2 November 2012

Bertugas D putraJaya

Lame tak Hapdet Belog nihhh.... Uiosssshh Bz cangat la aku nihhh.. ngalah PiyyyEmmm...
Arini n smlm aku duty @ putrajaya...hehehe sonoknye... dah le xde stresss...public pun x rameiii.... hehehe sonok sonok... ari isnin 5 nov nti kat KL sentral...oppppp mosannyerr... :(

Lunch td aku kuar gan linda (petugas konter kpdnkk) tp aku xmkn juz minum saje itu pun mahaii cngtt ayaq mocha tu rega dia rm5 hinggut... ermmm si linda pulak mkn beger + ayaq mocha (sama cam aku hehehe)
gerai aku gi mkn tu name die Bangi Xpress... dgq nama cam naik bas lak hahahah... ok ni je sempat capture gambaq2 kat gerai tu...


 

Ahad, 21 Oktober 2012

My faveret Red Velvet Cake & Tutorial

Salam.... ok ni aku nak abeskan citer yg tak abes aritu sambungan dari blajaq buat kek cisss tofee caramel... ni la taim yg aku free sikit...free sikitttttt ajeeeee..... ok uollz boleh la catat atau renung2 kan heheheheh.....

 Bahan-bahan A yg perlu diayak bersamaaaa...... 
1)  250gram tepung halus bluekey -mcm dlm gambar tu tawww
2) 1 tsp baking powder
3) 1/2 tsp garam
4) 2tsp cocoa powder

 haaaaaa mcm ni ghuperrrrr diayak bersameeee


 Panaskan oven dulu...aku  tak ingat berapa suhu..tp hagak2 la panaskan dlm suhu 160' dulu


 Ini ghuperr yg dah di ayakkkkk


 Bahan B pulak..... ini campur & kacau sebati
1)  240ml susu segar / 240ml buttermilk (susu ni kena campur 1 sudu kecik cuka & peram 10 min)
2) 2 tsp  pewarna merah


 ini ghuper yg tgh peram pam pammmm


 Bahan C
1) 113 gram butter  / 120 gram pun tak apeee (putar dulu dlm 2-3min)
2) 270 gram gula kastor
3) 2 biji telor gred A
4) 1 tsp esen vanila

cara2 buat bahan C
 Pukul butter slama 2 atau 3 min. Seeloknya biarkan butter berada dlm suhu bilik sblm dipukul. Potong butter dlm bentuk kiub kecik2 untuk mudahkan butter kembang dgn cepat. Kalau dlm mase 2 atau 3min masih blum kembang. Tambah seminit lagiiiii...

 Seterusnye masuk 270gram gula kastor dan pukul lagiiiii slma 3 min atau lebih... Jgn lebih pulak, stakat 1 min atau beberapa saat cukup lerrrr...
 Masukkan telor satu persatu.  pecahkan telor sebiji, pukul dlm mase 2 min. Kemudian pecahkan 1 biji lagiii, pukul dlm mase 3 min.

Bile memukul bahan2 di atas, mesti dinding2 mangkuk tu mesti bersepah dgn adunan yg memercik merata rata. Kaupkan dgn menggunakan spatula. Biar mereka duduk sebati di tgh mangkuk.....

Masukkan 1tsp esen vanila . pukul slama 1 min...


BHG YG PENTINGGGGGGGGG SNGT2 (SILA BACA DGN SERIUS)


Masukan bhn A sikit demi sikit kemudian masuk bahan B secara berselang seli. Dan di akhiri dgn bhn A juga. Campurkan dgn kelajuan perlahan lahan.

Bahan D

1 tsp cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda @ bikarbonat.......

Dlm bekas kecil, masukkan Bhn D bersameeee. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda berenti mengeluarkan bunyi spt bedesirrrr.... Tuangkan ke dlm adunan & kacau sehingga sebatii.....  

Gambar yg tgh sebati mcm di bwh niii.....


Tuangkan ke dlm loyang saiz 7... sblm tu loyang ni dilapik dgn baking paper dan digris butter, alaa gris guna tangan jerkk...


Tengah tuang ni ke dlm loyang


 Masak slama 30 min dgn suhu 175 darjah celcius & api atas bwh. Slpas 20min bakar, rendahkan suhu kpd 165 darjah celcius.

Biarkan kek tu sejuk sambil membuat topping cream cheese

opssssss sblm tu.... ade petua utk kek bagusss, bile oven dah berenti TING... kite jgn bukak tetibe jee... kena renggangkan sikit pintu oven dan biorkan slma 10 hingga 15 min utk keluarkan... ini petua dari kak ana suzana. (my feveret blogger) heeheheheh



 Topping cream cheese frosting
360 gram cream cheese tartura
70 gram butter
200 gram gula icing



First, putar cheese tartura dgn butter sehingga kedua dua nya kembangggg. Agak2 dlm 10 min



Ini gula icing tgh di timbang


 Ini cheese dgn butter tgh putarrrr


 Last skali masukkan 200gram gula icingggg. Putar sampai mereka sebati


Kaup2 sikit guna spatulaaa



Masukkan topping ni ke dlm beg piping dan hias kek ni mengikut kreativiti masing